Kvinder der går foran

Jeg kunne godt have kaldt dette indlæg for “Mennesker der går foran”. Alle mennesker, der går foran med nye ting, der beriger verden, har min store respekt. Men det slog mig imidlertid straks, at det er helt anderledes for kvinder at gå foran, end det er for mænd. Derfor og i kraft af mit køn skal dette indlæg hedde “Kvinder der går foran”.

Når den indre stemme vil ud

Alle mennesker har en indre stemme. Men det kan være vigtigt at definere, hvad man forstår ved den indre stemme, inden man bruger formuleringen. Når jeg taler om den indre stemme, tænker jeg på stemmen, der taler fra din dybere natur, fra sjælen. Dette er ikke emotionernes stemme, dette er ikke stemmen, der er bange for sit skind, og dette er ikke stemmen, som følger konventionerne.

Den indre stemme beskrevet i I Ching: En trane kalder i skyggen. Jeg har et godt bæger. Jeg vil dele det med dig. Hvor en stemning ytrer sig sandt og rent, hvor en gerning er det klare udtryk for sindelaget, da virker den hemmelighedsfuldt i det fjerne.

Den indre stemme, jeg taler om i dette indlæg, er stemmen, der gerne vil gøre noget bedre. Det er stemmen, der får dig til at trække vejret dybere og skælve af indre fryd. Det er også stemmen, der peger på det, der må forvandles i dig selv og dine relationer. Den taler om det, der skal til, for at du virkelig sætter frugt, slår vingerne helt ud, berider den høje elefant. Den indre stemme kan heldigvis blive så kraftig, at den får dig til at blive en af de kvinder, der går foran og gør noget. Ikke bare en af dem, der sidder og bruger mund.

Da jeg gik foran

Det var med skælvende knæ, da jeg for 23 år siden handlede på min indre stemme og gik foran med Qigong. Ikke skulle det bare være afspændende øvelser, jeg formidlede. Det var der jo så meget af i forvejen, og det ville ikke flytte på menneskers åndelig modenhed. Qigong skulle række ind i sjælen og ånden – det vidste min indre stemme. Den skulle række ind der, hvor smerte og glæde møder hinanden.

Snart fik jeg at mærke, at der blev forventet andre ting af mig, end der blev forventet af de mandlige formidlere, jeg kunne sammenligne mig med. Jeg gik til opgaven med stor ydmyghed og mange, mange timers erfaring. Men det lå i luften og bemærkningerne, at det ville være på sin plads, at jeg brugte mere tid på service, komfort og underholdning, og skruede ned for den tid jeg brugte på spirituel lærdom og undersøgelsesmetoder.

Jeg kunne genkende nogle ord, der før har lydt omkring magt:

Når mænd magter, er de inspirerende. Når kvinder magter, er de provokerende.

Kvinder der går foran

Alle kvinder har i dag mulighed for at gå foran med noget. Men der er noget, vi kvinder må lære, hvis vi vil gøre det. At vi hele tiden må være villig til at tage kampen op med konventionerne, er den første ting, jeg vil nævne. Og så vil jeg nævne en anden ting: Hvis vi ikke vil blive dem, der bliver tilbage og tager “opvasken”, så må vi melde os til at tage et seriøst og forpligtende ansvar for noget, der fryder os indeni, og se bort fra belønning og rygklapperi.

Hvis ikke du føler indre fryd og forpligtelse i det, du tager ansvar for, vil det ikke være i overensstemmelse med din indre stemme. Og misser du denne overensstemmelse, falder projektet fra hinanden.

Intet er for stort eller for småt til at gå foran med – husk det.

Pointen er, at du bliver i dig selv, når du går foran.

Kærlig hilsen Jonnah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.