Skal vi spille skak?

Der er mennesker der elsker det. Over et glas en aften udbryder de pludselig: Skal vi spille skak? Jeg selv er ingen spillefugl, men jeg elsker skakbrættet som metafor for administration over “livets hvide og sorte felter”. Jeg bruger ofte selv skakbræt-billedet. Lad mig forklare, hvad jeg mener med, at du kan anskue dit liv som et skakbræt:

Dit liv som et skakbræt

Prøv at forestille dig, at livet består af sorte og hvide felter:

  • de sorte felter er besatte med spændende projekter og fyldte med dine og andres ambitioner om at være en vigtig brik i noget – på miniplan eller på bredere verdensplan. Det er her du har travlt med alle mulige opgaver og bruger din bevidsthed udad i verden.
  • de hvide felter er der, hvor der ingenting sker i forhold til verden overhovedet. Det er der, hvor du bare er dig selv og har lejlighed til at mærke dig selv, – mærke dine indre bevægelser og stemninger, – mærke hvad du føler. Måske har du ikke så stor træning i at opholde dig her i længere tid?

Hvis der kommer for mange sorte felter på skakbrættet, sker der ofte det, at din verden bliver et larmende og rodet sted at opholde sig. Det larmer og roder både indvendigt i dig og udenfor.

Du tager dig selv i at sige `ja` til endnu en opgave, som du egentlig ikke har kræfter nok til at involvere dig i. En opgave som, hvis du spurgte et sted dybere i dig selv, ville vælge fra.

Til sidst oplever andre, at du `går op i limningen` og spørger forbavset, om du er sur. For det er jo egentlig ikke dem, der har pålagt dig opgaverne, men dig selv, som har signaleret, at du ville.

Hvor mange sorte felter skal der være på dit skakbræt?

Hvor mange af felterne, der skal være sorte på dit skakbræt, ER du nødt til selv at melde fra og til på – og hvis du ikke er god til det, kan du søge hjælp til at lære det.

De sorte felter er ubetinget vigtige, det kan jeg ikke understrege nok. De gør dig til et levende menneske, der betyder noget for andre levende mennesker. Og de gør dig til en person, som både du selv og andre medmennesker kan regne med. De sorte felter skaber en samhørighed, som du ikke kan trække vejret uden.

Men der skal være balance i regnestykket.

Jeg lærte noget om den balance, ved at mærke gevinsten ved tilvalg af hvide felter. De hvide felter kom til at fylde direkte i min kalender, i stedet for at kalenderen næsten var farvet sort.

Men jeg tror, at vi alle først og fremmest må præsenteres for de hvide felters berigende lise og centrering, så vi kender følelsen. Ellers vil det aldrig falde os ind at skubbe sorte felter ud og vælge hvide felter til.

Tao Qigong Heling og skakbrættets hvide felter

De hvide felters beringende lise og centrering…..

Dette har intet med narcissisme og selvmedlidende navlepilleri at gøre. Og det har heller intet at gøre med at ligge og kigge ud i den blå luft og gasse sig.

Det har derimod at gøre med at tage hånd om det, som har været svært for dig i din dag – det der evt. har gjort ondt eller irriteret i ugens løb, – det der bare var lidt for meget.

Du behøver ikke at blive forskrækket over det, du har oplevet som besværligt. Du kan gøre noget godt ved det.

Når du har set lidt på det besværlige, – så tag det ind til dig, som noget du kan forvandle. Du `vasker det hvidt`, du tager dig af det, snakker fornuftigt med dig selv, du skifter holdning og dine følelser forandres. Det er det, der foregår på de hvide felter på skakbrættet……..måske i to dage, en uge, to uger, en måned….med jævne mellemrum.

Det er sådan Tao Qigong Heling har indflydelse på dit liv. Og selvfølgelig får du nogle redskaber med på vejen til at foretage forvandlingen. Du får redskaber til den indre dialog, redskaber til fysisk at give slip og redskaber til nye handlinger.

Kærlig hilsen Jonnah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.