Find uden at tage

I sine smukke fabuleringer over taoismens væsen skriver Ray Grigg lidt om det at give og at få. Hvordan giver vi til og hvordan får vi fra hinanden som mennesker? Han siger, at det først og fremmest handler om dette: Find uden at tage.

At finde uden at tage kan for Ray Grigg kortes ned til følgende lille lyriske indslag:

Giv og der bliver givet

modtag og der bliver modtaget

men man kan ikke få ved at tage.

Søg uden at forvente

find uden at tage.

Det lyder så enkelt, og det ser så enkelt ud, når du læser det. Men det der ser så enkelt ud, kan nogen gange være virkelig svært for vores verstlige og logiske hjerner at forstå.

Jeg vil gerne forsøge at hjælpe det lidt på vej:

Giv og der bliver givet

For mig er der ren overflod i denne sætning.

Når du giver til andre, kan det jo være alt, lige fra en buket blomster til en invitation til stille meditativt samvær, eller et krus skummende øl, eller en billet til en koncert… eller noget helt femte.

Det interessante er måske netop, at du selv bliver givet noget, når du giver. Hvad er det mon, du bliver givet? Bliver du givet det, du selv forventede? Måske ikke. Men det kan være du får noget helt andet. Hvis du lukker øjnene og hjertet op.

Modtag og der bliver modtaget

For mig er der en given-slip i denne sætning.

Der er også et stort mod i sætningen.

Når du giver slip, åbner du dig. Du bliver modig og modtager uden forbehold eller egen-tolkninger. Du forsøger at være et andet menneske helt nær, for at få af dets indsigt og historie. Det kan være en indsigt, som du også kender til. Men det kan også være en indsigt, som er helt ny for dig.

Den store kunst er at forblive åben, frygtløs. Og så vil du netop opleve, at den anden også modtager dig.

Men man kan ikke få ved at tage

Og her kommer så stedet, hvor vi utallige gange går fejl af både os selv og hinanden som mennesker. Vi bestemmer os på forhånd for, hvad det er, vi vil have ud af at være sammen med andre mennesker.

Vi tror at det, at være sammen med andre mennesker, er et stort ego-tag-selv-bord.

“jeg ønsker og drømmer om at få dette af dig, du skal give mig dette”

“og du kan få dette af mig, det er hvad jeg ønsker og drømmer om at give dig”

Det er her, man kan få en knude i maven og stress i nervesystemet.

Man kan ikke få ved at tage.

Man kan ikke få ved at tage.

Gabriele Münter – Louisiana 2018, udsnit

Søg uden at forvente

Jeg tror vi alle har prøvet det: vi har ingen bestemte forventninger til det, vi kommer til. Vi har ingen skjulte eller åbenlyse dagsordener. Vi har ingen bestemte mål. Vi søger bare et eller andet, som vil minde os om det at være menneske.

Inspireret af Thomasevangeliet vers 2: Søg og du skal finde – når du finder, vil du måske blive lidt rystet, men du vil også undre dig på smukkeste vis – og i sidste ende vil du selv blive herre over det, du finder. 

Find uden at tage

Her får jeg blot lyst til at sige:

Når du ikke tager noget bestemt, får du alt det, du skal have.

Hvis du tager noget bestemt, kan du risikerer at få noget, som nok dit ego tror, det behøver, – men som sjælen ikke kan bruge til noget som helst.

Tusind tak for din opmærksomhed i dette blog-indlæg.

Kærlig hilsen Jonnah

En duft af roser

Januars kulde bider hårdt. Jeg sidder her med halstørklæde på, varm the og lommetørklæder til min dryppende næse. Hvordan kan man dog i sådan en situation tænke på en duft af roser? 🙂

Man bliver altid positivt overrasket, når man går meditativt ind i Qigong.

Her til morgen har jeg udført en dejlig og fin øvelse, som går under navnet “At vække den indre bølge”. Selv om jeg er syg, laver jeg altid Qigong. Øvelsen kan laves meget simpelt eller den kan laves komplekst, – i virkeligheden har den så mange fine små nuancer og indre bevægelser, at det rører mig dybt.

Når kroppen er i gang med at klare en virus, kan man lave sine øvelser med en god portion sanseiagttagelse. Og på denne måde komme igennem virussen på kort tid. Det er min erfaring.

Dine sanser og Qigong

Har du mon opdaget, hvordan du bruger dine sanser? Hvad sker der for eksempel, når du er i en situation, hvor du bliver rørt, enten af glæde eller af sorg? Fornemmer du det i kroppen? Eller får du billeder og lyst til at tegne/male? Får du lyst til at skrive om det og udtrykke dig med ord? Lytter du til musik eller kommer til at tænke på en bestemt sang? Får du trang til at spise og smage bestemte ting? Eller kommer der bestemte dufte til dig?

Denne morgen kommer der meget overraskende en duft af roser til mig, imens jeg laver min øvelse, som vækker den indre bølge.

Når du får sanse-oplevelser i Qigong, er det en god ide at gå lidt ind og mærke, hvad sansningen gør for dig. På den måde får du din egen information om, hvad sanseindtrykket betyder – lige for dig.

En duft af roser – som det er for mig

For mig er der noget blødt i mødet med rosen denne morgen, men også noget særdeles kraftigt. Duften er stærk i al sin ømhed. At dufte rosen er som at synke ned i en dyb tilstedeværelse, som både trøster og giver mod til at være tæt på det, som er svært i verden. At være i en verden, der til tider er særdeles ego-styret, og som har en stor modstand imod at give slip på ydre jag, lov og gevinst.

Rosen giver mig mod til at konstatere alt dette,  imens jeg samtidig beholder min ømhed overfor det universelle i livet:

 • Tilliden til livets cyklus af begyndelser og afslutninger.
 • Kærligheden til det, der ingen forklaring kan gives på, men som bare er tilstede for os, og som vi kan vælge at rette os efter, frem for at følge andres menneskers holdninger og meninger.
 • Den store og uforfærdede åbenhed, som ingen ego-bevidsthed, forfængelighed eller kontrolleret anstrengelse kan slå ihjel.

En varm hilsen skal lyde til alle jer, der følger min blog – på en kold januar-dag.

Kærligst Jonnah

At være forenet

Kender du følelsen: du samles med andre mennesker. I tror på hinanden. I har tillid til at være ærligt sammen. I ved at ingen kræver andet af jer, end det I i forvejen har i jer. I kommer ned på jorden sammen – ind i kroppen sammen. Forsamlingens samlede energi hjælper jer alle sammen på vej. I ler af hinandens tosserier. Og I giver kærlig varme til hinanden, når noget tungt presser på indefra. Sådan er følelsen af at være forenet.

Hvis det, vi laver sammen kan få os mennesker til at føle os forenet, sådan som det er beskrevet i ovenstående – ja, så tror jeg gerne at mange godt vil være med. Du har måske oplevet det, når du er en del af en flok, der hører musik, synger eller danser sammen.

Vi oplever det i overmål, når vi samles om Tao Qigong.

At være forenet i en fem-vinget paraply.

Du ved hvordan samtaler nogen gange kan være helt umulige og trættende. Men lige så snart vi mennesker stiller os op sammen, holder op med at lade hjernen styre vores mund og vores hånd, kommer ind i kroppe, – ja, så kan der ske noget rart i mellem os.

At opleve Tao Qigong kan ske på mange forskellige måder. Der er Tao Qigong tilbud til næsten ethvert behov. Tao Qigongs paraply har 5 vinger:

Basis-vingen:

Du bliver undervist i Basis-øvelser ca. hver fjortende dag en aften i Hobro eller Hadsund, vi findes der om mandagen eller tirsdagen kl. 17 – 18.30. Vi starter d. 28. eller 29. januar. Se Hobro her. – Se Hadsund her. Eller: Du kommer en enkelt Emne-aften, f.eks. til vores Sensitivitets-aften i Hobro  eller Hadsund d. 21. eller 22. januar. Se Hobro her. Se Hadsund her.

Fordybelses-vingen:

Du er bare ikke til at drive ud en hverdagsaften, men vil gerne fordybe dig i Tao Qigong  f.eks. en gang om måneden, eller en gang hver anden måned. Se Tao Medicin Heling og Hjerte Qigong her. Der åbnes op for nye deltagere netop her i foråret.

Workshop-vingen:

Du synes, at det ville være dejligt, at Tao Qigong kom ud til dig, fordi du ikke har lyst til at køre til Hobro eller Hadsund. Se workshop her.

Individuel-vingen:

Du vil meget hellere have et individuelt program, som du kan tage med dig hjem og som passer lige til dig og de udfordringer du står med lige nu i dit liv. Se Individuel Guiding her.

Uddannelses-vingen:

Du har lyst til selv at blive uddannet indenfor Tao Qigong Heling og kan lide at have med det enkelte menneskes udvikling at gøre. Se Individuel Basis Guide her.

Der er også plads til dig

Mange af jer der er nyhedsblog-læsere, kommer allerede til en eller flere af tilbuddene. Gør du endnu ikke det, er der altid tid og plads til dig.

Det er dejligt, når nye mennesker ønsker at lære om vandmetodens fantastiske cirklende bevægelser, og jeg tør love dig, at du vil føle dig i godt selskab.

Hvis du altså kan lide følelsen af at være forenet 🙂

Godt nytår fra Jonnah

I en ny tid

I disse år sker der store ændringer på jordkloden, både på global plan og privat i menneskers liv. Det er, hvad vi kan iagttage på verdensplan og i vore familiestrukturer. Udfordringerne for os mennesker øges i antal – det sker teknologisk og det sker energimæssigt. Der er store forandringer både klimatisk og psykologisk. Vi går ind i en ny tid – hvor det er slut med banaliteter, hvis vi vil livet.

Dette er mit sidste blog-indlæg i 2018. Her ved udgivelsen er der præcist 24 døgn til, at året er gået.

 • Hvordan har 2018 mon påvirket dit liv?
 • Har du måske været udsat for udfordringer, som du begynder at forstå, at du må takle på måder, som du ikke kender i forvejen?
 • Vil du gerne gøre noget ved det?
 • Og ved du, hvad der kan åbne dig for det?

Banaliteter

Ordet banal er af fransk oprindelse – det bruges om noget, som er hverdagsagtigt og kendt på en uoriginal og triviel måde.

Banaliteter er de aktiviteter vi beskæftiger os med, hvor en idé bliver fremstillet fortyndet og forenklet i en sådan grad, at det åndelige indhold og den betydning, som oprindeligt lå i ideen, er gået tabt.

Når vi beskæftiger os med banaliteter, har vi smidt barnet ud med badevandet – som et ordsprog siger. Det vil sige, at vi har misset eller ladet hånt om det væsentlige….. Ikke af ond vilje, men af uopmærksomhed.

Du kender det sikkert. Du har glædet dig til et møde eller til en aktivitet. Når mødet eller aktiviteten er slut, har det da været meget underholdende og behageligt….. men følelsen er der alligevel…

Der manglede noget

Dette noget er ikke let at sætte ord på. Men følelsen er der: Nok havde vi det fint og sjovt sammen, men noget i dig føler sig alligevel på en måde forladt.

Det forladte barn

Der findes stunder i dit liv, hvor du vokser. I disse stunder er det som om, du udvider dig indvendigt. Det er som om du fornemmer, at du hører sammen med andre mennesker og hele universet på en måde, som du – når du skal være helt ærlig – har længtes efter at hænge sammen med noget, helt fra du var barn.

Men hvorfor er du så ofte forladt på dette her punkt? Hvem forlod dig, og hvorfor?

Her kommer det:

Det du er nødt til at forstå er, at du først og fremmest forlod dig selv.

Du lukkede af for dele af dig selv. Du blev bange for ikke at blive modtaget lige dér i det split-sekund, hvor du blev åben. Og du synes at du måtte skærme dig, – for hvis nu, du ikke ville blive modtaget, hvad så????

Det kræver veldefinerede og professionelle redskaber, at arbejde med den subtile åbenhed. Og det må vi. Vi har jo ikke råd til at blive ved med at lege “katten om den varme grød”, gemme os og trække os ustandselig tilbage i den grad, vi har gjort hidtil – i den nye tid.

Mange af os har mødre eller fædre – eller er selv mødre og fædre, – som har brugt megen tid på at forsikre alle om, at verden skam er tryg, god og dejlig – uanset. Og jo mere banalt vi opfører os, jo tryggere bliver verden.

Imens råber et forladt barn måske indeni:

Hvad så med mig?

Hvad med den dybere åndelige betydning med mig?

Mor, far – ser I mig rigtig?

I en ny tid med Moder Natur

Det er ganske sandt, at der skal professionelle redskaber til, for at arbejde med åndelig åbenhed. Der skal bevidstgøres og anvendes nogle metoder, med hvilke vi kan holde linjen, blive på rette spor – og ikke bare en gang til falder tilbage i gamle vaner, som lukker og gør os halvlunkne i en “make-believe-verden”.

Linje-holderen er for mig at se Gamle Morder Natur og hendes professionelle redskaber.

Der findes et billede af Jomfru Maria, hvor hun holder Jesusbarnet, imens hun viser ham, hvordan man træder en slange under fode. Billedet er malet af Caravaggio i 1605 og hænger på Galeria Borghese i Rom. Du kan se billedet ved at klikke Madonna dei Palafrenieri.

For mig at se, er Jomfru Maria her opfyldt af Gamle Moder Naturs vise og professionelle redskaber.

Hvis vi naivt antager, at vi kan undgå “slangerne” i livet (det, der bider) ved at leve banalt, er det min erfaring, at vi tager fejl. Vi er nødt til at praktisere med fremgangsmåder, som underviser os i, hvordan vi ser direkte på slangerne og lærer at omgås dem. Vi må med andre ord forstå slangerne natur og lære, hvordan vi kan styre denne natur ind i noget hensigtsmæssigt.

Slanger er kun onde, hvis du ikke ved, hvordan de skal omgås.

Slange har en kraft, som du kan lære at udnytte, for at gøre plads til det allerbedste i dig selv.

Gamle Moder Natur og vor forenings undervisning

At være sammen med Gamle Moder Natur og at lære af hende kræver dit nærvær.

Foreningen Tao Qigong Himmerland tilbyder dig at lære det indledende omkring dette nærvær. Du kan læse om og tilmelde dig foreningens undervisning for forårets sæson ved et klik her under:

Emne-aften Hobro d. 21. jan. kl. 17 (enkeltaften)

Emne-aften Hadsund d. 22. jan. kl. 17 (enkeltaften)

Basis-træning Hobro d. 28. jan. kl. 17 (hver mandag indtil maj)

Basis-træning Hadsund d. 29. jan kl. 17 (hver tirsdag indtil maj)

Tilbage er blot for mit vedkommende at ønske dig en nærværende jul. Og det vil jeg gøre med de første linjer fra den originale udgave af en kendt julesalme:

Silent night, holy night,

All is calm, all is bright

´Rround yon virgin Mother and Child,

Holy infant so tender and mild……….

Ind i december

Der er mørkt når vi tager afsted om morgenen. Der er mørkt når vi kommer hjem om eftermiddagen. Og det er ikke slut endnu – der er endnu nogle uger til solhverv. Her på vej ind i december.

Hvad kan man lave sådan en mørk eftermiddag?

Hvad lavede vore forfædre i december en mørk eftermiddag? Hvad lavede de dengang de ikke havde huse med lamper og magelige stole at slænge sig i? De sad sikkert i huler omkring et bål på dyreskind og fortalte skrækkelige historier. For hvad skulle de ellers få tiden til at gå med? Imens de ventede på, at lyset skulle vende tilbage.

Hvis du bruger en vinterdag efter arbejde på at tage dig en gåtur væk fra gadelygterne og ind i den vilde natur, bliver du mindet om, hvor mørkt der kan være i en skov eller på en mark. Det lys du har i din medbragte lygte og så de oplyste beboelser, du måske skimter i det fjerne, er de koncentrerede spots du har at navigere ud fra.

Har du prøvet det? Som barn syntes du sikkert det var skægt. Mon du stadig synes det?

Efter en lang tur i mørket

Du har været på langfart i mørket. Med gummirøjser, termoflaske, en ekstra trøje og uldne underbukser har du vandret på må og få – indsnuset nedfalden løv og våd jord. Du har stridt dig gennem filtrede markskel og trampet dig vej under vældige susende graner.

Hvad er nu  – efter et par timer ude i det dystre rusk – mere fristende end at banke på ved en beboelse med lys og blive budt indenfor for at fortælle eller høre en historie? Hvem mon du banker på hos? En ven? Et familiemedlem? …….. ??

Det sidder i vores urgamle hjernehukommelse, helt fra forfædres tid: I mørket søger vi de små koncentrerede lys, – hos hinanden og i historierne. Og de må helst være gode, historierne! – kraftige, veloplagte og give anledning til eftertænksomhed.

Hvis du tænker lidt over det, vil du opdage, at en god historie næsten altid handler om, hvad mennesker erfarer og hvad de bruger deres erfaringer til. Vi spejler os i hinanden igennem historierne.

Og de historier der handler om, at noget blev lidt farligt (ligesom mørket) og hvor der var brug for at finde en klog udvej (med lys), er de historier vi husker bagefter. Og hvis følelserne også har fået lov til at udfolde sig humoristisk undervejs, klapper vi begejstret i hænderne, når historien slutter.

En god historie på vej ind i december

Har du en god historie? Det er jeg helt sikker på du har!

Hvad blev du involveret i i dag? Hvor du skulle udfolde din gerning? Gjorde det en forskel, det du var involveret i?

Blev du opmærksom på det, hvis det ikke fik lov til at gøre en forskel? Hvad gjorde du, hvis det ikke fik lov? Gjorde du oprør, og hvordan gjorde du det? Eller planlagde du en ny strategi? Og hvad skete der så? Hvad lærte du?

Var du interesseret nok i at få dine inspirationer til at leve? Måtte du stå alene med den forskel du ønskede at gøre? Eller fik du andre med? Var tiden moden? Var du moden? Mistede du dig selv? Beholdt du dig selv?

Fortæl om det.

Fortæl om det.

Og husk også at udtrykke, hvad du følte 🙂

Nogen gange kan en historie have svært ved at komme på gled. Der er behov for en nysgerrig lytter, der kan stille gode spørgsmål, som ikke manipulerer.

Og nogen gange bliver de historier du fortæller bedre, hvis du går en tur i mørket først. Det giver en anden eftertanke og det giver en anden baggrund – end lyset giver.

Gode historier handler om at sætte pris på at være et menneske…… i al dets mangfoldighed.

Og min Vandmetode Qigong her på vej ind i december?

Den praktiserer jeg indendørs og udnytter gerne det lys der er, når jeg har et kvarter til en halv time. Min historie med det er kort fortalt, at jeg i den mørke tid elsker øvelser, hvor jeg har fokus på energiportene. Det strækker mit skelet blidt og inderligt.

Det kan du også lære om 🙂 – i Basistræning.

Kærlig hilsen Jonnah

Det elementært nødvendige

Når der tales om menneskelig sundhed og lykke, støder man ikke så sjældent på ordet `grounding`. Imidlertid er det min klare oplevelse, at begrebet `grounding` er lige så misbrugt et ord som f.eks. `kærlighed` eller `healing`. Måske skulle vi luge nogle af de fortærskede ord ud! – Se noget mere på, hvad der egentlig er vigtigt, når vi taler om f.eks. `grounding`. Jeg vil her illustrere, hvordan  Baloo fra Junglebogen og historien om En Buddhistisk Røgter kan lede os ud af begrebsforvirringen omkring `grounding`. Jeg vil tale om Det elementært nødvendige.

Jeg har set på den danske udgave af Baloo`s sang om `Det elementært nødvendige`, for at forstå noget om `grounding`. Men det er først når jeg kommer til originaludgaven på engelsk, at jeg finder mening. I “The Bare Necessities”, som blev skrevet i 1967 til den første filmatisering af Junglebogen hos Walt Disney, forekommer linjerne: Old mother nature`s recipes, that brings the bare necessities of life…. the bare necessities of life will come to you, they`ll come to you….

Oversat:

Gamle moder naturs opskrifter

som bringer det elementært nødvendige i livet

det elementært nødvendige i livet vil komme til dig

det vil komme til dig

Her kan du se den engeske udgave.

Gamle Moder Naturs opskrifter, siger Baloo, giver os base, fundament, skænker os det terræn vi behøver, for at navigere i livet. Det elementært nødvendige vil komme til os igennem Moder Natur.

Gamle Moder Naturs opskrifter

Hvem er Gamle Moder Natur? har du tænkt over det? eller er det bare endnu en floskel?

Moder Natur er i taoismen først og fremmest et begreb, som henviser til de fem elementer og den sanselige verden. Moder Natur er alt det, der foregår i skoven, på marken, ved vandet, i luften. Det er brændende sol, dyb stjernehimmel, bjerge der skal bestiges, muld der skal pløjes – og det er kokosnødder der skal knækkes – i bogstavelig eller overført betydning.

Den sanselige verden kan være svær at navigere i. F.eks. bliver man ikke lykkelig og sund af bare at vælte sig rundt i det, man sanser.

Du kan ikke bare “tro på det du sanser” – uden videre. Der er ting du er nødt til at integrere – sanseintegrere og forstå med hjernen.

Gamle Moder Naturs opskrifter må tilvejebringes – du må lære noget om, hvordan du bruger og håndterer, det du sanser. Og her er hjernen (og resten af kroppen) et lige så elskeligt og skattet redskab som hjertet.

Da jeg var ergoterapeut, havde vi i træningen en sætning, vi ofte brugte, når vi var i berøring med mennesker:

Hoved – Hjerte – Hånd (de tre H-er).

At kunne reflektere og integrere (hoved) – at kunne holde af (hjerte) – at kunne gå til handling (hånd). Det blev en simpel sætning, der ofte var inde over mit arbejde – og stadig er det.

At bruge hjernen til noget nyt

I sin bog om buddhistiske metoder til erkendelse af menneskets natur beskriver Yongey Mingyur Rinpoche en aspirants vej. Aspiranten er en røgter, der bruger det meste af sin tid på at holde øje med sin herres køer, og det finder han gruelig kedeligt.

Røgteren gik til en meditations-mester og tryglede: Lær mig at meditere og få unikke oplevelser! Mesteren så længe på røgteren og indvilligede så. Og senere kunne røgteren gå glad hjem fra mesteren med anvisninger på, hvordan han skulle meditere.

Efter et stykke tid vendte en ulykkelig røgter tilbage til mesteren. Det var et kæmpeproblem for ham, at han ikke kunne slippe tankerne på sine køer, når han mediterede. Ok, det er intet problem, sagde mesteren, nu skal jeg lære dig ko-meditation. Det eneste du skal gøre i din meditation er at iagttage dine køer uden at tillægge dem noget særligt, bare iagttage og opleve dem.

Glad gik røgteren igen hjem og mediterede. Og det gik rigtig godt.

Så foreslog mesteren at røgteren lærte flere dele af ko-meditationen. Nu skulle han forestille sig, at hans krop var en ko. Og han skulle forestille sig, at han havde horn.

Glad gik røgteren hjem. Men da han havde mediteret indgående på at være en ko og at have horn et stykke tid, opdagede han en morgen, at han havde vokset så store horn, at han knap kunne komme ud af døren for at forrette sin nødtørft. Skrækslagen kantede han sig ud af døren og drønede op til mesteren.

Mesteren lo og klaskede sig på lårene. Og så gav han røgteren besked på at gå hjem og meditere på, at han ikke var en ko, og at han ingen horn havde.

Efter et stykke tid kunne røgteren stolt og glad vende tilbage til mesteren og kundgøre, at nu havde han ingen horn, og at han ikke længere var en ko.

Det elementært nødvendige

Efter de vigtige erfaringer, som røgteren fik ved at gå i meditations-lære, kom han virkelig i kontakt med, hvordan hans sind kunne få ham til at tro på én virkelighed, og bagefter kunne få ham til at tro på den modsatte virkelighed. Han tænkte meget over, at sindet har så stor en magt, at man kan få ting til at komme og gå, alt efter hvad man fokuserer på.

Det redskab røgteren fik hos mesteren, var et godt redskab. Det var en af Gamle Moder Naturs Opskrifter.

Når du bruger hjernen på denne måde, sker der noget godt. Uden at synes noget bestemt eller at forsøge at fortolke det der sker, sanser du bare hvad der sker. Ja, og så kan du bestemme dig for, hvilken virkelighed du vil have til at vokse og skrumpe inde i dig selv.

En sådan Gamle Moder Natur opskrift er det modsatte af at forsvinde hovedløst ind i floffy fantasiudflugter. Opskriften forhindrer dig i at ignorere/flygte fra den indre og ydre virkelighed, der faktisk lever sit liv i og omkring dig – lige nu og her.

Sådan sanseiagttagelse og sanseintegration er en af de allervigtigste opskrifter fra Gamle Moder Natur, når vi praktiserer Vandmetode Qigong.

Du kan også læse om det under foreningen Tao Qigong Himmerland i   fagbeskrivelse for Tao Qigong Heling.

Kærlig hilsen Jonnah

Vand og en Vandmetode

Prøv at lukke øjnene et kort øjeblik og tænk på vand. Hvad er det første der dukker op, når du tænker på vand? Hvilke oplevelser husker du bedst med vand? Din sidste badedag ved havet? En kanotur? En tur til en stille kilde? Eller en silende regnvejrsdag i skoven? Vand har inspireret alle mennesker til alle tider. Og i Asien opstod der i tidernes morgen en ide omkring vand og en Vandmetode. En metode, som siden blev glemt igen.

Der er ro at hente, når man opholder sig ved eller i vand, – men der er også en kolossal dybde. Når vandet er stort, vidt og bredt nok, er det også fyldt af uudgrundelige  reparationsmuligheder.

Lake Como – Italy

Ray Grigg, som i sit liv har beskæftiget sig indgående med bl.a. kulturhistorie samt verdens religioner og filosofier, har også beskæftiget sig med “Tao The Ching”.

“Tao The Ching” er et lille mystisk skrift, som forsøger at skildre Taos natur, som en natur der ligner vands natur. Ordene i skriftet udgør komprimerede sætninger, hvor begrebet `vand` ofte dukker op. Ordene i skriftet skulle stamme fra den legendariske skikkelse Laotze. Ordene er videreformidlet af en af Laotzes ihærdige elever, som ville vriste ord fra sin mester, for at forstå lidt om, hvad Tao er for en størrelse.

I sin flyden rører vand enhver sten….

I sin refleksion over skriftet “Tao The Ching” har Ray Grigg sat sig for at beskrive den taoistiske tanke med lidt mere jævne ord, end de ord som Laotzes elev brugte. For på den måde at bidrage til, at vi måske alle får lidt lettere ved at forstå, hvad der egentlig fortælles om i skriftet.

Ray Grigg har bl.a. skreve dette om vands (og Tao`s) natur:

I sin flyden fra bjerget til havet rører vandet hver eneste sten på sin vej. Regn væder, hvor den falder; fra det højeste til det laveste, fra det hårdeste til det blødeste, fra det mest tørre til det mest våde.

Vand skelner ikke. Det fugter og nærer alting. Det er hinsides accept og afvisning, endda hinsides valg. Ingen vilje. Ingen kamp. Kun gøren.

Vand og en Vandmetode til Qigong

I 1994 begyndte jeg at lære om `at bevæge mig som vand` i min Qigong-undervisning. Jeg tror det lige var det der gjorde, at jeg ikke droppede ud af Qigong igen. Hos min lærer dengang, som kom fra Midteuropa og slog sig ned i Danmark i en årrække, havde Qigongs bevægelser en helt særlig kvalitet, som det ikke lykkedes mig at støde på hverken før eller siden i Danmark.

Nu tror man måske, at det hovedsagelig drejer sig om at udføre flydende bevægelser fra bugcenteret, – når man praktiserer Vandmetode Qigong. Men sådan er det ikke.

Jeg vil indskyde her, at det først var langt hen ad vejen, at jeg selv opdagede, hvad der gemte sig af teori og praksis i  Vandmetode Qigong. Og det er først de allerseneste år, at sammenkædningen mellem vandmetode-teori og -praksis er kommet mere grundigt i stand. Det har helt klart ændret min egen praksis og undervisning de senere år.

Teori og praksis i Vandmetoden involverer en mængde forskellige og specifikke stimuli-punkter/områder. Og i bevægelsen aktiveres disse punkter/områder til at samarbejde med hinanden efter ganske bestemte mønstre.

Vandmetode Qigong arbejder ikke med meridian-systemet, så der er ingen stræk og lige linjer – alt er cirkler, åbninger og drejninger ind og ud, som man lærer at udføre mere og mere dygtigt og afslappet.

Men nu lidt mere om, hvorfor Vandmetoden er så god.

At forstå Vandmetodens fordele

Det er ikke rigtig muligt at forstå forskellen på Vandmetode Qigong og andre former for Qigong, før man selv er blevet undervist en rum tid i Vandmetoden.

Jeg tror vi mennesker først og fremmest har brug for at opdage, at vi har en sjæl. Vi har brug for at opleve, hvornår sjælen gør sig gældende i vores liv, før vi overhovedet fornemmer forskellen på, om vi bruger sjælen til noget eller ej. I Vandmetode Qigong aktiveres sjælen. Og fordi man først skal bruge tid på at stifte bekendtskab med det sjælelige,  opdager man først hen ad vejen, hvad Vandmetode vil sige.

Sjælen er i spil hver gang du udsættes for noget i livet, hvor den viden, du umiddelbart står med, ikke slår til.

Når nye udfordringer skal integreres, får sjælen behov for at blive mere flydende. Den får behov for at opføre sig som vand. Når den gør det, begynder den at kunne rækken hen over den afgrund der er imellem det, du allerede ved og det ukendte, som du står overfor.

Og tænk nu blot et lille øjeblik på, hvor stort et behov der er hos alle mennesker i dag, for at kunne integrere de udfordringer, der gives i livet anno 2018.

En af mine egne skelsættende oplevelser med Vandmetoden beskrev jeg en lørdag eftermiddag for flere år siden efter et kursus:

Det er så omsorgsfuldt og så stimulerende dette her! Det er ligesom om livet vågner i mig til helt nye dimensioner, – som om jeg er mere tilstede og ser flere lag af mig selv. Jeg kan meget mere med min krop end jeg troede. Jeg får en livsappetit, som overstiger alle mine forventninger. 

Ingen opskrift

Vi er så vante til at få serveret opskrifter/forskrifter i vores samfund. I Vandmetoden er der ingen opskrifter. Ud over at læse Tao The Ching, og de skrifter som er født i kølvandet på Tao The Ching, kan jeg kun anbefale, at man går i gang med at lære om Vandmetoden i direkte praksis – nu 🙂

I praksis lærer du om at scanne din egen krop og lærer der igennem dens lovmæssigheder at kende. Det er ligesom at lære at dreje en keramisk lerskål (ikke efter pølseteknikken, men på en drejeskive). Her findes der heller ingen opskrift, kun lovmæssigheder, som aspiranten lærer at overholde.

På min hjemmeside kan du læse lidt mere om Vandmetoden. Det er en metode som rigtig nok er svær at beskrive, men som kan opleves – akkurat ligesom begrebet Tao er svær at beskrive, men kan opleves.

Jeg glæder mig over at have muligheden for at dele noget af Den Taoistiske Vandmetoden med andre mennesker i stemning og bevægelse. Det er noget jeg hjertens gerne forsætter med, så længe jeg er her. Så spændende og berigende er det.

Og hver gang jeg opholder mig ved vand eller omgiver mig med vand, tænker jeg på, hvordan mennesker i det gamle shamanistisk prægede Asien opdagede noget ved vand, som blev til en helbredende metode i menneskekroppen og sjælen.

Kærlig hilsen Jonnah

 

Et lille lys i mørket

Kan du li` mørket i november?  Tågen ? De nøgne, gråsorte trækroner? Fugtigheden og mosset der lever sit eget liv ved nordvendte gavle? Hvilken stemning sætter det sene efterår dig i? Jeg ved at nogle mennesker kalder disse novemberdage for `karkludedage` efter farven, som karkluden får efter at have være brugt længe. Men sig mig: tænder du aldrig et lille lys i mørket?

Hvis jeg selv skal fortælle, hvad mørket i november giver mig, er det først og fremmest fred til eftertanke. Når dagen hælder, trækker jeg mig tilbage i en krog, hvor jeg kan se det grånende lys forsvinde i vest mellem de nøgne, skinbarlige grene på træerne ved naboskellet. Og imens vokser der indre stemninger frem, som nu her i lysets svinden mødes af en stor tålmodighed. Der er ingenting i det ydre der kalder, så jeg kan ligeså godt slappe af, synke ind og bare være.

Måske en halvt time, måske en hel….. med notesblokken ved siden af. For der kunne jo komme en undren, som jeg var nødt til at nedfælde.

Det er ikke svarenes tid. Det er underets og undringens tid.  Og når jeg har undret mig over et af livets undere en tid, tænder jeg et lille lys.

Et lille lys i mørket kan være flere ting

Nogle gange er det bogstavelig talt et fyrfadslys eller et stagelys jeg tænder.

Men mange gang kan lyset også blive tændt i form af, at jeg skriver noget på min notesblok i halvmørket (prøv det, du vil blive overrasket over, at du godt kan læse det bagefter). Det, der kommer ned på blokken, er noget som jeg efter længere tids uformåen endelig kan formulere: en længsel eller et empatisk og forsigtigt spørgsmål til en pårørende, som jeg kan mærke særligt for tiden, eller en lille sætning, der får mig i kontakt med den mest ærlige følelse inde i mig selv.

Eller jeg tænder lys ved at stå op fra mit hjørne i krogen og lave en Qigong øvelse for balance mellem lys og mørke – f.eks. “At indsamle solen lys dybt i kroppen”. Øvelsen hører til under Basistræning, som vi øver hen over sæsonen i vores forening. Jeg forstår alting bedre, når kroppen udtrykker det essentielle og den følelsesmæssige pointe igennem bevægelse.

Jeg har lagt mærke til, at vi ikke kan undvære nogen af delene – hverken lyset eller mørket. Når der er megen lys, giver vores erfaringer med mørke lyset den fineste klangbund. Og når der er megen mørke, er der altid en ømhed, et håb og en stjerne der tændes.

Og hvordan skulle vi dog kunne se stjernerne, hvis ikke det var mørkt?

Det smukkeste symbol på, at vi ikke kan undvære hverken lys eller mørke, er selve yin-yang-symbolet:

Prøv først at se længe på det lyse felt med den mørke prik. Hvad betyder det lyse felt for dig? hvad er den mørke prik for noget i dit liv?

Se derefter længe på det mørke felt med den lyse prik. Hvad repræsenterer det mørke felt for dig? og hvor kommer den lyse prik fra?

Et kinesisk ordsprog siger: Tænd hellere et lys end at klage over mørket. Ordsproget ansporer jo til at tage skeen i egen hånd.

Rainer Maria Rilke`s lille lys i mørket

Jeg vil slutte indlægget her med at citere Rilke, som siger noget om at være i mørket og vente på lyset:

vær tålmodig med alt det

der ligger uløst i dit hjerte

og forsøg at elske selve spørgsmålene

søg ikke efter svar, som ikke kan gives

for du ville ikke være i stand til at leve med dem

og pointen er netop at leve alting ud

lev spørgsmålene ud nu

og måske vil du en dag uden at vide det

leve dig ind i svarene.

 

Kærlig hilsen Jonnah

 

Peter Plys og Jens Vejmand – At kende sit eget værd

“The Tao of Pooh” (Peter Plys og hans Tao), fabulerer Benjamin Hoff over, hvordan den taoistiske tanke kommer til udtryk hos Peter Plys. I taoismen er mennesket f.eks. helt, når det genkender sin egen værdi. I et af sine kapitler i bogen lader Hoff både Peter Plys og den kinesiske Jens Vejmand komme til orde omkring selvværd. Derfor kom dette blog-indlæg til at handle om: Peter Plys og Jens Vejmand – at kende sit eget værd.

Forfatteren beretter for Peter Plys, hvor glad han er for Ludvig van Beethovens niende symfoni. Og Peter Plys er enig, han kan især godt lide det sted i symfonien, hvor det lyder:

“Syng Ho! for bjørnens liv!”

Forfatteren indvender, at det ikke lyder sådan i symfonien. Der er ingen der har indføjet noget i symfonien om en bjørn…….

I stedet for at lade sig slå ud, udbryder Peter Plys: “åh, så må jeg have tænkt på Ludvig van Bjørnthoven”.

Men forfatteren vil godt have, at Peter Plys nu bliver lidt realistisk: “der findes altså ingen Ludvig van Bjørnthoven. Du skrev selv den sang”.

“Nå”, udbryder den selvberoede Peter Plys – ” så det var dèr, jeg hørte den”.

En kinesisk Jens vejmand.

Senere i kapitlet indføjer forfatteren en dejlig taoistisk historie om en stenhugger:

Stenhuggere var så utilfreds med sit liv og sin position i livet, at han snart ikke havde mere godt humør tilbage. En dag brød han sten og lagde vejen uden for en rig købmands hus. Igennem den åbne port kunne han iagttage, hvor raffinerede ejendomme og hvor vigtige besøgende købmanden havde. Stenhuggeren blev temmelig misundelig på købmandens liv.

Til stenhuggerens store overraskelse og hvordan det nu gik til, så blev han placeret i livet som en mægtig købmand. Og han nød sit liv i luksus og betydningsfuldhed. Men det gik jo som med “Konen i muddergrøften”: snart mødte han noget i livet, som han syntes var i besiddelse af noget langt bedre, stærkere og mere betydningsfuldt. Og han ønskede sig det. Ja – selv det at være solen, skyerne, vinden begærede han. Og han fik lov til at prøve at være det alt sammen.

Imens han var vinden, kom han til et stentårn og pustede til det. Og han opdagede jo, at han ikke kunne flytte med stentårnet. Og det irriterede ham så kraftigt, at han ønskede sig at være en sten. For hvad kunne være mere kraftfuldt end at være en sten? Da han fik lov til at blive stenen, følte han sig fuldstændig uovervindelig, som den stærkeste på hele jorden.

Skotske bjergsten

Og imens han stod der og solende sig i sin styrke, hørte han lyden af en hammer, der hamrede en kile ned og splintrede igennem solid bjerg-materiale. Og nu følte han for alvor, hvordan alting forandrede sig i ham. “Hvad er dog dette, som er mere kraftfuldt end jeg, stenen!” udbrød han overrumplet.

Og han kiggede ned. Og langt under ham så han en skikkelse: stenhuggeren.

At forstå hvad du allerede udretter, kan og betyder.

Hvor tilfreds er du med det, du allerede bruger kræfter og energi på? Hvor meget værdi tillægger du din profession, stilling, udfoldelse, rolle i livet? Hvad er det egentlig du udretter?

Du ved at man siger, at hvis man flytter, så flytter nisse med 🙂

Så måske er det ikke andre arbejdsopgaver, fritidsinteresser eller familiære forbindelser du behøver 🙂

Måske har du som stenhuggere bare ikke set dybt nok ind i det, du allerede befinder dig i og er i gang med. Og måske mangler du bare at gøre noget gennemgribende ved det!

Peter Plys lytter efter, hvad det er for en tone/stemning/stemme, der lyder inden i: “Syng Ho! for bjørnens liv!”. Og jeg tror ikke Peter Plys bliver lykkeligere af at skippe honningen og give sig til at spise gulerødder i stedet for, eller af at cykle til arbejde i stedet for at have tid til at digte sine sange.

Jeg tror Peter Plys bedst beholder sin sundhed, ved at blive ved med at gå efter det, han er bedst til og gladest for – og at uddybe det: kravle i flere træer efter honning og at bryde hjernen med endnu mere fantastiske melodier og bjørne-ord.

Peter Plys og Jens vejmand – at kende sit eget værd gennem Spirituel Qigong.

Spirituel Qigong – Vandmetode Qigong eller Nei Gong – er med dens unikke bevægelser og særlige bevidsthed et storartet redskab til at se den dybere mening og substans med ens helt almindelige livsopgaver. Når du får lært at udføre de særlige bevægelser korrekt, vil de vække dig på et neurologisk og bevidsthedsmæssig plan, som hænger sammen med dine anlæg og kvaliteter på et dybt og tilfredsstillende plan.

Det er noget jeg har erfaret direkte på egen krop, og det er noget jeg har set utallige gange hos mine klienter/ elever.

Du vil begynde at ane, at det, du allerede beskæftiger dig med i livet, er noget du har valgt fra et meget dybt sted i dig selv og slet ikke er tilfældigt.

Men det er ofte en udfordringen for os mennesker, at forstå at give “det man allerede beskæftiger sig med” – ens stilling, profession eller rolle – den rette volumen, gennemslagskraft og glans! At give sin stilling i livet den rette volumen, gennemslagskraft og glans hænger sammen med at skabe den rette bevægelse i neuroner, bevidsthed og sjæl.

Tisvilde Hegn

At forstå betydningen af de situationer og opgaver man er sat i, er noget af det vigtigste i livet, – hvis ikke det allervigtigste! Hvis du forstår betydningen, vil du gå til opgaverne med glæde og taknemlighed og ro. Hvis ikke du forstår betydningen, vil du fare hvileløst fra det ene til det andet, og gøre det halvt – ligesom den kinesiske Jens Vejmand.

Kærlig hilsen Jonnah

Du er din egen sjæle-reparatør

Her er lidt tanker til din efterårsferie. Har du tænkt på, hvor ofte vi mennesker sidder fast i bebrejdelser til andre, fordi noget gik galt i vores liv? Vi stirrer os gerne blinde på årsager uden for os selv, når vi møder vores egen utilstrækkelighed, vores manglende selvtillid og vores sårbarhed. Måske har ingen sagt det til os med empati eller drejet os i retning af dette faktum: Du er din egen sjæle-reparatør.

Hvad er en reparatør?

En reparatør er en der genskaber noget, der er gået ud af sine rammer. En reparatør istandsætter, restaurerer, fornyer, vedligeholder. Ordet kommer af latin `reparare` og betyder at gøre i stand, at gøre klar. En reparatør bringer noget ødelagt, nedslidt, noget der er gået i stykker, i orden, så det igen fungerer tilfredsstillende.

Men en reparatør har også fået en uddannelse. At reparere noget er et fag.

Men du kan ikke ringe efter blikkenslageren, når maven gør ondt eller når du føler dig bekymret i hverdagen. Og denne her smerte synes ikke at have nogen konkret adresse. En læge kan ikke reparere dig, for der er ikke noget fysisk i stykker i dig – det er sjælen der gør ondt. Du tænker måske, at din kæreste så kan reparere dig…… eller din mor….. dit barnebarn…… din hund. Men nej – de kan heller ikke reparere dig, for de er ikke dig.

Du indvender: Er der da slet ikke nogen, der kan reparere mig!?

Måske er spørgsmålet stillet forkert. Jeg kunne foreslå dig at spørge: Er der da slet ikke nogen, der kan hjælpe mig med at blive repareret?

Reparationer og sjælen

Jo – du kan faktisk søge og tage uddannelse i at blive din egen sjæle-reparatør. Det kan jeg sige dig helt sikkert, for jeg har selv søgt og taget den uddannelse – i livets skole og med andres hjælp.

Som børn lærer vi om at få mad, tøj, varme, husly og vi bliver praktisk vejledt af vore forældre. Så godt som vore forældre kunne, støttede de os. Selv om det har været meget forskelligt, hvor megen støtte vi kunne hente som børn, så har vi alle praktiske redskaber med os.

Nogle af os havde desuden en forældre eller en bedsteforældre, der særligt forstod os på sjæleplan. Men det er slet ingen selvfølge, at vi som børn havde det. Måske der så var en lærer i skolen, som forstod os, eller en nabo, eller…..

De fleste af os kender det og længes efter at opleve det igen og igen: nogen der forstår at lytte og give os følelsen af et være genkendt inderst inde. Vi længes efter at spejle os i en anden sjæle-reparatør. For det er helt sikkert, at hvis nogen forstår at lytte og få dig til at føle dig set, så er det fordi de godt ved, hvordan man reparerer sin egen sjæl.

Du er din egen sjæle-reparatør

Her er lidt om redskaberne til at blive din egen gode sjæle-reparatør:

 • lyt indad.
 • træk vejret dybt og lyt videre indad og noter dig hvad der sker derinde, selv om du har mest lyst til at løbe din vej af bare utålmodighed.
 • accepter det du hører derinde.
 • og hvis dette her bliver for uhåndgribeligt at stå med selv: opsøge én der er vant til at lytte og reparere sig selv.
 • brug kroppen imens du lytter, det hjælper dig med at forstå, hvad du skal gøre konkret med det, du hører.
 • og hvis dette her bliver for uhåndgribeligt at stå med selv: opsøg en der er vant til at bruge kroppen imens han/hun lytter og reparerer.

Ingen kan være din sjæle-reparatør, – men de kan vise dig vejen til din egen indre sjæle-reparatør, hvis de selv har gået vejen.

Forfatteren Pamela Metz har ladet sig inspirere af Tao The King og skriver bl.a. om kvinders måde:

Hun tillader datteren, som sidder ved hendes side, at sy det første sting.

Den vise kvinde skynder sig ikke at pille det op.

Hun smiler, anerkender og forsætter med at sy sine egne sting.

Datteren efterligner moderen.

Vær vis i dine handlinger.

Døtrene er opmærksomme.

God efterårsferie til alle. Jeg er på bloggen igen d. 2. november.

Kærlig hilsen Jonnah